اسلاید شو
توضیحات

گمشده در غار

آبشار کمرد در شمال روستای کمرد واقع شده است که در بیست کیلومتری تهران بین جاجرود و شهر جدید پردیس قرار دارد. این آبشار فقط در فصل بهار آب دارد. در دیوارهای آبشار غارهای کوچک و بزرگ با شکاف‌های عمیق وجود دارد که منظره‌ای دیدنی را به وجود آورده است. مساحت یکی از غارهای این آبشار ۲۰ متر است به همین دلیل در بین افراد به آبشار بیست متری هم معروف است که افراد برای دیدن آن باید صخره‌نوردی کنند. در اطراف آبشار درختان گسترده‌ای مانند چنار و نارون وجود دارد که این پوشش گیاهی باعث ایجاد سایه‌هایی شده است که برای چادر زدن بسیار مناسب است.

آب این آبشار متمرکز نیست و دارای مجموعه آبشارهای کوچکی است. این آبشار در فصل پاییز و زمستان خشک است به همین دلیل برای بازدید از آن فصل بهار و تابستان مناسب‌تر است. طبیعت کنار آبشار فضای مناسبی را برای دوچرخه‌سواری ایجاد کرده است که افراد می‌توانند از این امکان استفاده کنند. در پشت آبشار کمرد، غار کوچکی وجود دارد که نام آن “غار چهل دختر” است. دلیل نام‌گذاری این غار به‌خاطر یک افسانه محلی است که گفته می‌شود چهل دختر به داخل این غار رفته‌اند و هرگز برنگشتند.

 

تالاب بهرام گور (تالاب عشق‌آباد)

تالاب عشق‌آباد در محوطه‌ای قرار گرفته که تلاقی سه رنگ زیبای طبیعت است؛ آبی آسمان که در آب تالاب منعکس شده ، نیزارهایی که کمربندی سبز دورتادور آبی تالاب هستند و رنگ خاکیِ تپه‌ها و کوه‌های اطراف. تالاب خانه‌ی پرندگان است؛ حدود ۱۵۱ نوع پرنده که بر فراز تالاب پرواز می‌کنند و بر سطح آن فرود می‌آیند. گاهی هم که زمان کوچ­شان است، دسته‌دسته بر فراز تالاب صحنه‌ی بسیار دیدنی‌ای را خلق می‌کنند. گونه‌های شکاری، انواع مرغابی‌ها و سلیم‌ها و آبچیلک‌ها و گنجشک‌سانان؛ بسیاری از این پرنده‌ها نام‌های آشنایی دارند مانند چکاوک و اردک و قرقی و کلاغ سیاه و پرستوی دریایی و کبوتر چاهی اما خیلی‌هایشان نام‌هایی دارند که شاید هرگز نشنیده باشیم: دم جنبانک ابلق، سینه سرخ، چنگر نوک سرخ، کورکور سیاه و آبچینک و .. . و اینچنین است که این تالاب میان عاشقان پرنده‌ها زبانزد است و «سایت پرنده‌نگری» نام گرفته است؛ البته در کشور مکان‌های دیگری نیز هستند که سایت پرنده‌نگری‌اند اما این تالاب نزدیک‌ترینشان به پایتخت است. حیات در این تالاب تنها در انحصار پرنده‌ها نیست. دوزیستی به نام قورباغه‌ی باتلاقی و خزنده‌هایی مانند لاک‌پشت خزری و مار چلیپر در آب‌های تالاب زندگی می‌کنند و گرزه مار و سوسمار چشم‌ماری و آگامای دشتی در کنار روباه و شغال و خرگوش در اطراف تالاب

رصد آسمان شب

دریاچه لزور که با نام دیگری به نام دریاچه سیاهرود نیز شناخته می‌شود در استان تهران، شهرستان فیروزکوه، بخش ارجمند، دهستان قزقانچای و روستای لزور واقع شده است. دریاچه لزور فیروزکوه در فاصله ۱۷۰ کیلومتری شمال شرق تهران قرار دارد. همچنین سد لزور در فاصله‌ ۴۵ کیلومتری شمال غربی فیروزکوه و دامنه‌ جنوبی رشته‌کوه البرز مرکزی واقع شده است. عمق این دریاچه حدوداً ۱۵ متر است.

درگذشته روستای لزور از اصلی‌ترین توقفگاه‌های مسیر تردد از جنوب به شمال و بالعکس بوده است سپس باگذشت زمان و راه‌اندازی راه‌آهن تهران - فیروزکوه روستای لزور از این مسیر حذف شد. این روستا به دلیل داشتن شواهد باستان‌شناسی نشان‌دهنده اقامت چندهزارساله انسان‌ها در این منطقه است. همچنین دشت‌ها و رودخانه‌هایی که در این روستا وجود دارد باعث پرورش دام و کشاورزی شده است. از محصولات کشاورزی این روستا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: گندم، جو، سیب‌زمینی، گیلاس، گلابی و آلبالو. از کارهایی که مردم روستای لزور به آن مشغول هستند می‌توان به خیاطی و نجاری اشاره کرد. گویش مردم روستای لزور گویش فیروزکوهی که از گویش‌های زبان مازنی یا مازندرانی است. واژه‌ لزور نیز در زبان مازنی یا مازندرانی به معنی فرد قوی‌هیکلی که غذای بسیار می‌خورد است. از مناطق دیدنی این روستا می‌توان به: منطقه لاسک، امامزاده خوش‌نام، سد لزور و تنگه فرحزاد اشاره کرد.

رودخانه گلابدره

رودخانه گلابدره از ارتفاعات شمال تهران سرچشمه می‌گیرد و پس از پیوستن به رود دربند به سمت جنوب شهر حرکت می‌کند. این رودخانه در شمال شرق تهران و در منطقه یک شهرداری قرار دارد. در گذشته این محل پر از گل‌های خوشبو و درختان سیب گلاب خودرو بود که به همین دلیل آن را گلابدره می‌نامیدند. گلابدره از جمله ییلاق‌های خوش آب و هوای شمال شرقی شهر تهران است. این دره از طرف غرب با امام‌زاده قاسم و از طرف شرق با دربند همسایه است. گردشگران در این مسیر می‌توانند از مرقد امامزاده قاسم(ع) هم بازدید و این مقبره را زیارت کنند. برای این کار می‌توانید ماشین‌های شخصی باغ شاطر یا امامزاده قاسم را سوار شوید. اگر در این منطقه به دره وزباد برسید می‌توانید در آرامش این منطقه استراحت کنید. از اینجا بعد از گذر از دره به اردوگاه کلکچال می‌رسید که البته برای این کار لازم  است منطقه را خوب بشناسید


 

آفریقای کوچک

پارک ملی کویر یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مناطق حفاظت‌شده ایران است که بیشتر آن در شهرستان گرمسار استان سمنان و بخش‌های کوچکی هم در استان‌های تهران، قم و اصفهان قرار دارد. منطقه کویر در سطح کره زمین یکی از چند نقاطی است که به‌عنوان ذخیره‌گاه کره زمین باید مورد حفاظت قرار گیرد. منطقه کویر از سال 1343 "کانون شکار ایران" قرار گرفت و از سال ۱۳۵۵ به رده حفاظتی بالاتر پارک ملی ارتقا یافت. در سال ۱۳۵۷ با کاهش بخش‌هایی از شمال و افزایش بخش‌هایی در جنوب، مساحت آن به ۶۷۰ هزار کیلومترمربع رسید و در سال ۶۱ باتوجه‌به شرایط اقتصادی، اجتماعی و امکانات و توانایی‌های حفاظتی به دو قسمت پارک ملی به وسعت ۴۲۰ هزار هکتار شامل منطقه سیاه کوه، نخجیر، سفید آب و کلیه ارتفاعات و تپه‌ماهورها و دشت‌های مجاور آن و منطقه حفاظت شده کویر به مساحت ۲۵۰ هزار هکتار شامل دشت‌های مکوش، سیاه پرده، پرده زرد و ارتفاعات دوازده امام و نره‌خر کوه تقسیم شد و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان قرار گرفت.پارک ملی کویر دارای اقلیم خشک و بیابانی است و بیشتر بارندگی آن در ماه‌های آبان تا اردیبهشت‌ماه صورت می‌گیرد. متوسط میزان سالیانه باران در منطقه ۱۵۰ میلی‌متر است. معمولاً گرمای شدید از اوایل خرداد تا پایان مهر در منطقه ادامه دارد. پارک ملی کویر، تنها پارک ملی در ایران است که به‌گفته سازمان محیط‌زیست در آن هیچ‌گونه سکونتگاه انسانی، معدنی و پروانه چرای دام وجود ندارد. این پارک درواقع نمایشگاهی طبیعی از وحوش کمیاب بیابانی و کویری از جمله کل و بز، قوچ و میش وحشی، گربه شنی، جبیر، یوزپلنگ ایرانی و جوامع گیاهی متنوع است.

 

كُلَكچال

اگر دوست دارید کوهنوردی کنید و حرفه­ای هم نیستید، کلکچال جایی­ست که مناسب برنامه شماست؛ کوهی مشرف به شهر تهران که برای بالا رفتن از آن نیازی به یادگیری مهارت­های کوهنوردی نیست. شاید بتوان گفت یکی از بهترین و کم‌خطرترین مسیرهای طبیعت‌گردی و کوهپیمایی کشور مسیر کلکچال در شمال شهر تهران است. کلکچال نام یکی از قله‌های رشته کوه مرکزی البرز در شمال پایتخت است که از قدیم یکی از مسیرهای پرمشتری کوه­نوردی تفریحی بوده است. ارتفاع قله کلکچال از سطح دریا ۳۳۵۰ متر است و به‌علت مسیر زیبا و دیدنی، جذابیت زیادی برای صعود دارد. کلکچال یکی از مناسب‌ترین مسیرهای کوهنوردی در تمامی روزهای هفته به حساب می‌آید که با داشتن تجهیزات ساده کوهنوردی و تجربه معمولی نیز می‌توان نهایت لذت را از آن برد.

 

 

وقتی مبارک و پهلوان پنبه دوباره زنده می‌شوند

خانه موزه خیمه شب بازی ایران یکی از موزه‌های خاص تهران است که به هنر قدیمی خیمه شب بازی می‌پردازد. خانه موزه خیمه شب بازی ایران اسفند ۱۳۹۷ توسط ستاره اسکندری در خانه فرهنگ و هنر مانا با هدف حفظ روایت زنده هنر خیمه شب بازی ایران افتتاح شد.

ستاره اسکندری بازیگری است که دغدغه‌اش فراموشی قصه‌های شخصیت عروسک‌های قدیمی ایران مثل «مبارک» و «پهلوان پنبه» بود. به همین دلیل با گشایش این خانه موزه در محدوده مرکز شهر مدتی است که به اجرای خیمه شب بازی در مراکز و مدارس منطقه ۲ می‌پردازد.این موزه سعی دارد تا در راه حفظ و معرفی بیشتر این هنر قدیمی از طریق گردآوری اسناد و آثار مربوطه، مستندنگاری و نگهداری آثار، کمک به پژوهشگران و آموزش خیمه‌شب‌بازی، برای تداوم این هنر گامی بردارد.

  آتشکده‌ی ورهرام ایزد

سکوت یک نیایشگاه رازآلود

آتشکده‌ی ورهرام ایزد فقط مخصوص به تهران نیست و در شهرهای بسیاری نظیر یزد، اردکان، کرج، کرمان و ... آتشکده‌ای به همین نام وجود دارد. در آیین زرتشتی هر روز از ماه نامی مشخص دارد و روز بیستم هر ماه که نامش با نام آن ماه یکی می‌شود، ورهرام خوانده می‌شود و روز جشن در آیین زرتشتی است. در آیین زرتشت ورهرام که به پارسی بهرام می‌شود، ایزد فتح و پیروزی است؛ پیروزی مفهومی پرارزش در میان زرتشتیان است و به همین سبب ورهرام ایزد را شاه می‌خوانند: شاه ورهرام ایزد. به واسطه‌ی چنین جایگاهی، آتشکده‌های بسیاری به نامش خوانده می‌شوند و پیروان آیین زرتشت در روز ورهرام، به این نیایشگاه‌ها می‌روند و سرودهای زیبایی که در اوستا در ستایش پیروزی آمده است را می‌خوانند..

تاریخچه بازدیدهای شما