توضیحات
مدرسه عالی شهید مطهری (سپهسالار)
مسجد و مدرسه عالی شهید مطهری (سپهسالار) اولین و بزرگترین مسجد و مدرسه تهران به شمار میرود. قدمت این مسجد به دوره قاجار بازمیگردد. معماری مسجد سپهسالار بر اساس طرح و نقشه بناهای شرقی اسلامی طراحی شده و بهطور مشخص از مسجد جامع اصفهان، مدرسه چهارباغ اصفهان و مسجد ایاصوفیه استانبول گرفته شده است. هشت گلدسته این بنا تعدادی غیر معمول و بیش از حد رایج در مساجد ایران است و دو گوش خوابیده گنبد، معماری مساجد ترکیه را در ذهن تداعی میکند.
موسس مسجد مدرسه سپهسالار، میرزا حسین خان سپهسالار قزوینی، صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار بوده است که دستور ساخت آن را در سال ۱۲۵۸ صادر کرد؛ اما از آنجا که سپهسالار دو سال بعد یعنی در سال ۱۲۶۰ در مشهد درگذشت، برادرش یحیی خان مشیرالدوله این بنا را ظرف پنج سال (از تاریخ شروع کار) تکمیل کرد. میرزا مهدی خان شقاقی ملقب به ممتحن الدوله، طراح این بنا و استاد حسن معمار قمی، معمار آن بوده است.
در سال ۱۳۴۲ استاد حسین لرزاده تغییراتی را در شبستان زمستانی این مجموعه اعمال کرد و در سال ۱۳۵۷ مهندس سعیدی بازسازیهای اساسی را در گنبد اصلی آن انجام داد. بعد از انقلاب اسلامی، مسجد سپهسالار به مسجد شهید مطهری تغییر نام پیدا کرد. از اتفاقات تاریخی که در این مسجد رخ داد، ترور عبدالحسین هژیر، وزیر دوره پهلوی بود.
بازدید از مسجد سپهسالار برای عموم آزاد نیست و برای بازدید نیازمند هماهنگیهای لازم هستید. البته هنگام برقرار مراسمهای ختم یا بزرگداشت شخصیتهای برجسته، میتوان به این مجموعه وارد شد.
- آدرس مسجد سپهسالار : خیابان بهارستان- مجاور ساختمان قدیمی مجلس شورای ملی
میدان بهارستان
میدان بهارستان تهران که از قدیمیترین میدانها و محلههای تهران محسوب میشود، شاهد ماجراها و حوادث تاریخی متنوعی بوده است. این میدان در سال ۱۳۹۵ با شماره ثبت ۳۱۵۴۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. یکی از مهمترین دلایلی که سبب اهمیت میدان بهارستان شده است، وجود مجلس شورای ملی در این میدان است. همچنین ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شمال غربی میدان بهارستان قرار دارد. این میدان شاهد اتفاقات مهم سیاسی تاریخی بودهاست که از مهمترین آنها میتوان به ایجاد نخستین مجلس قانونگذاری در دوره مشروطه، به توپ بستن مجلس زیر نظر لیاخوف روسی، راهپیمایی مخالفان و موافقان دکتر مصدق و... اشاره کرد.
• در نزدیکی میدان بهارستان اماکن تاریخی زیادی قرار دارند که عبارتند از: مدرسه عالی شهید مطهری (سپهسالار)، موزه مجلس شورای اسلامی، عمارت مسعودیه، باغ نگارستان، موزه ابوالحسن صبا، موزه نقاشی پشت شیشه و ....
• میدان بهارستان از جنوب به محله سرچشمه، از شمال به خیابان بهارستان و محله فخرآباد، از غرب به خیابان جمهوری و باغ سپهسالار و از شرق به خیابان شهدا محدود میشود.
• بهترین راه دسترسی به میدان بهارستان استفاده از متروی خط دو است.